vrijdag 9 december 2016

Nieuwe col van de buitencategorie

Dit plaatje is al vaak en in verschillende vormen in mijn blog verschenen. Sinds vandaag is er weer een getal bij, en helaas is dat 29.7. Een score om niet helemaal gerust op te zijn. De raket die PSA heet schiet door, stijgt zelfs sneller dan ik in mijn voorspelling gevreesd had.
Niet meer vals plat (zie dit blog bericht) en ook niet de comfortabele daling waar ik 2015 mee wist af te sluiten (zie dit blog bericht). Halverwege het jaar begon ik aan mijn  eigen Alpe d'Huzes (zie dit blog bericht). Maar in december 2016 heb ik weer een heel fors verzet nodig om de heuvel op te komen. Die is steil, nogal zelfs, een verdubbelingstijd van 45 dagen en dat stelt me bepaaldelijk niet gerust. Dat de andere relevante marker AF (Alkalische Fosfatase) ondertussen ook doorstijgt tot voorbij de gevarenzone maakt het er allemaal niet beter op.

Doet de Radium (²²³Ra oftewel Xofigo) dan helemaal niets? Daar zijn de geleerden niet helemaal uit. Statistisch gezien levert het me twaalf weken levensverlenging op, en die heb ik definitief ingeboekt. De horizontale as van het grafiekje houdt daar al rekening mee.
Maar ondanks die behandeling gebeurt er nog van alles in dat lijf van me, de hoeveelheid opiaten (Oxycodon) om de ongemakken (pijn) tegen te gaan nemen zorgelijke omvang aan. Merk ik dat het zwoegen in de sportschool echt moeilijk wordt. Jeanette stelt heel netjes de limieten bij (en dat voelt stukken beter) maar het betekent ook weer: inleveren.
Ziedaar mijn spagaat: de behandeling werkt en is zeker verstandig, volgende week ronde twee. Ik heb geen twijfel over het nut. Maar de kanker is duidelijk actiever aan het worden, ook buiten de calcium rijke uitzaaiingen die nu bestreden worden. Want de PSA stijgt als een raket door. En daar moet ik de komende weken toch een antwoord op zien te vinden, welke aanvullende behandeling me kan helpen om die heuvel weer af te toppen, opnieuw op weg naar een dal.
Zal nog niet meevallen, want dan moet er flink af worden geweken van de standaard protocollen en helaas is de huidige (jonge) generatie doktoren erg van het strikt volgen van deze protocollen.
Op dus naar een list, om een wijze professor te vinden die bereid is af te wijken van de standaard protocollen en het mij mogelijk maakt deze heuvel te slechten en Radium (²²³Ra oftewel Xofigo) te combineren met andere behandelingen. Ik ben er nog steeds sterk genoeg voor dus kom maar op met die immunotechnologie!

1 opmerking:

  1. Je strijdlust herken ik uit duizenden, terecht en grandioze waardering daarvoor !!!!!
    Hou vol en geef vertrouwen dat afwijken van protocollen juist weer nieuwe inzichten kan gaan geven !
    Juist het niet star omgaan met, maar ook flexibel kunnen handelen, geeft ruimte, weet ik uit ervaring als kwaliteitsmedewerker.

    BeantwoordenVerwijderen