maandag 21 december 2015

Up is the only way to go when you're down

Laat ik met het belangrijkste beginnen: het verloop van de PSA. Die is goed, ik sta op aan het einde van 2015 want de marker is inderdaad verder gedaald. In acht weken van 1.5 naar 0.49 en dat is heel zeker een goede manier om 2015 uit te wandelen. Met rechte rug, bekken-bodem spieren aantrekken, bovenlijf recht houden, navel op een vast punt en zonder je gewicht overdreven van het ene naar het andere been te zetten. Nooit geweten dat gewoon lopen zo moeilijk is maar Jeanette is het me op de loopband bij BasicShit weer helemaal aan het aanleren en het gaat wonderwel goed!
De PSA is met 1 vol punt gezakt. Minder spectaculair dan het resultaat was in de eerste vier weken van de Enza (daling met 80% in vier weken) maar toch een resultaat om gerust mee te zijn. Daling van 67% in acht weken, we gaan asymptotisch op zoek naar het nieuwe nadir heel dicht bij de nul (dat wil zeggen: de lijn van de grafiek kruipt steeds dichter naar de nullijn toe maar zal die nooit bereiken).
Verloop van deze grafiek staat wat haaks op de titel van dit blog-bericht. "Up is the only way to go when you are down". Dat heeft een beetje toelichting nodig. Ik blog op twee plekken, primair op http://blog.schots.nl en de titel van mijn blog daar is "Family Matters & More". Maar dezelfde teksten plaats ik ook op de website van kanker.nl en daar heb ik bij inschrijven (al in de laatste proeftuin van voorjaar 2013, nog voor kanker.nl echt online was) als motto gekozen voor "Up is the only way to go when you're down". Zie deze link

Een niet helemaal willekeurig zinnetje ergens midden uit een song van Hazel O'Connor, (film)muziek van Breaking Glass. Het nummer If Only. Dat zinnetje ben ik ten voeten uit. Zelfs nu, alweer ruim drie jaar op weg in de rollercoaster van prostaatkanker. Loopings maak ik daarin niet echt maar het gaat wel met flinke pieken (slecht) en diepe dalen (goed). De allerhoogste piek was 240 helemaal aan het begin en het diepste dal slechts 0.3 (notabene op de dag dat ik mijn enkel brak en aan een ander dal begon). De grafiek daalt nu weer, minder snel dan in de eerste vier weken aan de Enzalutamide maar nog steeds zit er een onmiskenbare daling in. Desondanks ben ik heel blij met de daling. Want hoe lager die marker, hoe beter het perspectief. Het motto van Hazel is staat daar wat haaks op, hoe lager de PSA hoe beter. Maar helaas zal ook die lijn op enig moment weer de weg naar boven gaan zoeken. Nu maar hopen dat dat minstens nog zes tot negen maanden duurt (is een beetje het gemiddelde).

Maar zoals gezegd: ik wandel dus weer fier rechtop 2015 in, op naar 2016. Van gekkigheid weer een oude traditie van stal gehaald, dat ik na elke ronde chemo een gadget voor mezelf mocht kopen. Kleine en wat grotere dingen. Om nu een echte klapper te maken, mezelf de dikste MacBook Pro cadeau gedaan die je maar kan bestellen. Verstand op nul en vooral er niet aan denken dat dat apparaat een langere (economische en technische) levensduur heeft dan ik zelf heb! Eerst maar zelf de wettelijke garantietermijn (van twee jaar) op dit apparaat zien vol te maken.
De oncoloog was ongekend open en eerlijk over de toekomstverwachting. Mijn voornemen om 2017 te gaan halen zit er zeker nog wel in en als het aan mij ligt ga ik ook nog een flink stuk verder. Maar de droge cijfertjes van de statistieken kunnen daar geen garantie over geven. En dus hou ik het maar bij het motto van Hazel (en mijn blog op kanker.nl): Up is the only way to go when you're down.
  
En dat wens ik dan ook al mijn dierbaren toe: een goed en voorspoedig 2016


3 opmerkingen:

 1. Hi Frank, helemaal top of beter gezegd: lekkere (af)daling!
  Ik hoop dat ons beider PSA nog verder zal dalen tot een super dieptepunt en dat vieren als hoogtepunt.
  De allerbeste wensen voor 2016.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen hebben we al een normale PSA, 1.67 en 0.49 is slechts 2.16! Als we beiden op ons nieuwe nadir zijn moeten we een keertje afspreken om een avondje te gaan stappen, in Amsterdam of Utrecht. Of ons in Groningen de weg te laten wijzen in het nachtleven door onze beider dochters. Of iets anders geks. Maar in ieder geval: dat dieptepunt vieren als een hoogtepunt!

   Voor jou en je dierbaren: het aller aller allerbeste voor komend jaar! Niet te hard rennen en me zeker niet gaan inhalen. Hard fietsen de Alp op is natuurlijk wel prima, dat doe ik je iig niet na.

   Verwijderen
 2. Weer een indrukwekkende blog, geschreven vanuit je dagelijks knokken en het in de praktijk brengen van je energiegevende leus: Up is the only way to go when you are down. Mooi je nieuw gadget, geniet er met volle teugen van, ga ik ook doen!

  BeantwoordenVerwijderen