vrijdag 30 mei 2014

Living to the max

Afgelopen weekend was er weer zo een vol met plannen en activiteiten; soms kijk ik er nogal tegenop maar als het dan allemaal als vanzelf gebeurt kan ik er des te meer intens van genieten. Living life to the max. En daarom geniet ik nu nog na van een bijzonder fijn weekend.

De zaterdag (24 mei) begon met voetbalzaken. Twee toernooitjes. Eigenlijk had ik toegezegd om met Kampong C9 mee te gaan naar de Buitenboys in Almere. Want 'mijn' B5 had geen verplichtingen. Eigenlijk was ik daar zelf een beetje te laks in geweest, had niets geregeld. Maar gelukkig kwam het toch goed, onvolprezen Adriaan ging op zoek naar vrije plekken en last minute schoof Kampong B5 in bij het toernooi van SV De Vecht. In Loenen aan de Vecht, zowat in de achtertuin van de meest trouwe supporters van 'mijn' B5. Die er natuurlijk ook waren en zowaar zagen dat Kampong in de finale Kampong wist te verslaan! De andere last minute deelnemer was Kampong B7 en zowaar werden de beide Kampong teams winnaar in hun poule en mochten de finale spelen tegen elkaar. Gelukkig won 'mijn' B5, het verschil tussen een eerste- en tweedejaars team van B-junioren (resp. de B7 en B5) was toch te groot. Nette 3-0 overwinning en de beker was binnen!
Ondertussen was Kampong C9 ook voortvarend gaan voetballen en werden ze heel verdienstelijk tweede bij het toernooi in Almere. Op doelsaldo, eerste was binnen handbereik maar net een doelpuntje te weinig.

Goed begin dus van de zaterdag: twee goed verlopen toernooien. Beetje gĂȘnant hooguit dat de beker voor de tweede plek van de C9 aanzienlijk imposanter is dan de winnaars-beker voor de B5. Maar dat terzijde.

De verdere zaterdag was ook bijzonder. Van Utrecht naar Steenwijk. Dankzij "Room for Thought" heb ik een plaatje van de reis er naar toe maar niet van de ontmoeting zelf. Die heel erg bijzonder was. Neven en nichten Tiel Groenestege bij elkaar, met aanhang en kinderen, op bezoek bij Julia. Wat ik in mijn vorige blog-bericht schreef over verdelen geldt hier tot de max. Titus is goed bezig (hulde!) en ook hier is het weer dat dit een schoolvoorbeeld is van een familie waar Bert van Leeuwen niet langs hoeft te komen met zijn familie-diner! Dat regelen we zelf en veel beter, BBQ-master Arne heeft goed gezorgd voor alle neven/nichten, aanhang, ooms, tantes en alle kinderen. Dank daarvoor.

Kom ikzelf op zo'n dag dan zomaar onder het beladen onderwerp kanker uit? Nee dus! Allereerst de ervaringen van de oudere generatie, waar forse chemo-therapie toch soelaas biedt. Dat zijn de verhalen, niet van de direct betrokkenen maar kinderen daarvan, maar daarom niet minder ingrijpend.
Ook in mijn generatie speelde de kanker en terloops kwam dat ter sprake. Uit welgemeende belangstelling en het voelde alsof de sluizen helemaal open moesten, het hele verhaal verteld kon worden. Want ik stond helemaal niet alleen, integendeel. Trof een lotgenoot. Die ook vreselijk veel last had van opvliegers door hormoontherapie. Niet helemaal vergelijkbaar, heel ander perspectief, maar wel verbonden want ook strijdend tegen kanker. Een bijzondere ontmoeting.

De zondag begon al met een feestje, Mixtuur bestond 45 jaar en verzorgde de muzikale omlijsting van de kerkdienst met de meest favoriete liedjes. De getallen bij de liedjes waren gelukkig niet het aantal malen dat dit gezang ten gehore werd gebracht maar het aantal voorkeursstemmen. Na afloop koffie met eigengemaakte brouwsels. En tenslotte een heerlijke brunch.

En tenslotte: het was ook nog eens volle bak, de studenten waren vanuit Groningen en Delft weer naar het ouderlijke huis in Utrecht gekomen. Met een beetje improviseren konden we nog een keertje de barbecue gebruiken voor het eten. Wat passen en meten, op het achterbalkon (onze woonkamer is op de eerste verdieping, het balkon van het Kromme Rijnpark worden onze huizen genoemd). Passen en meten, maar het ging prima.

En zo werd het een heel weekend om te koesteren. Living to the max.  En zo kan ik nog heel wat weekenden hebben. Ik ga d'r gewoon voor, en haal uit het leven wat er maximaal uit te halen is! Komend weekend weer voetbalzaken. Komende week de opmaat voor de nieuwe APK. Allemaal de aanloop voor het volgende (spannende) consult in Nijmegen, woensdag 11 juni. Speelt in het achterhoofd wel mee maar ik laat me niet gek maken.


1 opmerking:

 1. Vrijdagavond blogbericht geplaatst en zaterdagochtend op mijn wenken bediend door de Volkskrant. Die aandacht heeft (in Magazine) voor het boek Leef! van Laura Maaskant.

  Wat telt is het hier. En het nu. En een ander citaat: Mijn leven is zo tot de nok gevuld met kleine geluksmomenten dat het ook vermoeiend kan zijn.

  Ik pretendeer niet in dezelfde situatie te zijn als Laura, nee integendeel. Ik kan terugkijken op 36 jaar langer genieten van het leven, en ben nu al trots op wat ik bereikt heb. Maar wil daar nog wel heel lang van genieten, net zoals Laura. Verstandig kiezend tussen behandelingen en kwaliteit van leven, hoe vermoeiend vooral dat laatse ook kan zijn.
  Aanrader dus.
  Leef!, Laura Maaskant, uitgeverij Ten Have, € 14,99

  BeantwoordenVerwijderen