maandag 24 maart 2014

Driemaandelijkse APK

Afgelopen week was het weer zover: mijn driemaandelijkse APK bij Dr. Inge van Oort in het RadboudUmc. Het plaatje waar ik mee naar Nijmegen vertrok was niet dramatisch slechter geworden, lichte stijging PSA. Verrassend testosteron-level, dat wel. En de indicatoren voor nieren (kreatinine) en botten (AF) waren in de goede ranges. Hooguit met een tendens om de verkeerde kant in te gaan.
Maar mijn algemeen welbevinden was niet best, eigenlijk al maanden, en dat was voldoende reden om door te gaan zoeken. En dus vrijdag voor de tweede keer in één week naar Nijmegen, voor een botscan.
Een aantal uren na het inbrengen van een radio-actieve stof (Technetium-99m-HDP) wordt dan een foto gemaakt die vast kan stellen waar in het skelet verhoogde radio-activiteit te zien is. Best lang, vier uur wachten als een mislukte glow-in-the dark. Want om die radioactiviteit te zien zijn er toch wel heel gevoelige camera's nodig.
Dankzij de meegenomen laptop was Kampong in dit geval lachende derde. Opnieuw vanuit het Radboudumc de site van Kampong Voetbal zitten bij te werken. Zie ook Short Stay in Radboud van mei 2013.
Direct na het onderzoek heb ik de plaatjes al gezien. De plekken die in 2012 nog gitzwart kleurden (de uitzaaiingen van de prostaatkanker) waren nu nog te zien maar netjes grijs gekleurd. Ten teken dat het er allemaal nog wel zat maar dor gebrek aan testosteron in een winterslaap zijn gesukkeld. Weinig activiteit dus gelukkig niet meer gitzwart gekleurd.
So far so good.
Onmiskenbaar was echter dat er op een heel andere plaats nu wel een zeer zeer verdachte zwarte plek te zien was. In een van de ribben aan de linkerkant (terwijl in 2012 voornamelijk de rechterkant activiteit liet zien).
En verder was er helemaal onder in de rug ook een verdachte zwarte plek waarneembaar.

Geen goed voorteken dus. De diagnose CRPC is nu wel akelig dicht genaderd. Wat het betekent voor verdere behandeling is nog niet bekend. Daar kan enkel de behandelend arts een uitspraak over doen. En dat gaan we horen op dinsdag 1 april, nieuwe afspraak in Nijmegen. Verlengde APK zeg ik dan maar.

Tijd om zenuwachtig nagels te gaan bijten over de precieze betekenis van deze nieuw gevonden verdachte plek hebben we niet: deze week nog vertrekken we voor een korte stedentrip naar Rome!
De conditie is er nog steeds goed voor. Ook al voel ik me dan vaak een vaatdoek: als het er op aan komt weet ik in de testen toch weer net wat zwaarder en meer te scoren. Puur op wilskracht volgens Jeanette, kan wel kloppen. En daar komt dan toch weer een mooi plaatje uit, sporten onder supervisie van OoFu doet me nog steeds goed dus.En daarom gaan we (ook puur op wilskracht) een kleine week lang Rome onveilig maken.
Op 1 april een verdere uitleg van het plaatje en op 30 april een nieuwe bepaling van de PSA. De APK is gewoon met zes weken verlengd denk ik dan maar.


1 opmerking:

  1. Weer een hele taak achter de rug, daarom nu tijd om in Rome te gaan genieten met Carine. En ja, op wilskracht kom jij altijd heel ver, dus ook nu. Els

    BeantwoordenVerwijderen