vrijdag 29 januari 2016

Nadir's Big Chance

PSA verloop
Tijd voor cijfertjes en vorderingen. Om eerlijk te zijn heb ik best wel lang zitten broeden op dit bericht. Wist ongeveer wel wat ik er in wilde hebben, maar kwam er alsmaar niet toe om het ook echt op te schrijven. Zat niet lekker in mijn vel, mijn jaarlijkse voorjaars-dipje. Gaat meestal rond mijn verjaardag wel weer over, maar ja, dat is pas in maart! Gelukkig heb ik wat oplettende meelezers die de radiostilte maar niets vonden. Richard vroeg hoe het ging, zo lang stil geweest en in no time had ik een dijk van een e-mail geschreven. Goed voor wel vier of vijf blogberichten op zijn Richards was zijn antwoord daarop. Dat gaf me steun, en ziedaar: een bericht over de cijfertjes.
Twee heel belangrijke metingen deze week. Op maandag de tussentijdse PSA controle. Niet omdat er weer een reguliere controle in Nijmegen is, die is pas begin maart. Maar omdat Dr. Inge van Oort het ook wel snapt dat ik 12 weken wel erg lang vind. En dus is er tussentijds een meting hier in Utrecht en over zes weken weer in Nijmegen. Ik weet het, de getallen zijn niet zondermeer met elkaar te vergelijken want van verschillende laboratoria. Maar maandag was met 0.40 toch maar mooi wel weer wat lager dan de 0.49 van zes weken geleden. De enige valide conclusie die daar aan verbonden mag worden is dat de Enzalutamide in ieder geval nog zijn kunstje doet, het werkt nog steeds!

Vorderingen bij OoFu
Maar er waren meer metingen afgelopen maandag. Een compleet OSMO oftewel Oncologisch Sport Medisch Onderzoek! Wie had dat gedacht, op m'n oude dag nog eens naar de sportarts. En daar bleek ik een heel redelijke conditie te hebben, goede longfunctie en hart. Maximale hartslag 178, omslagpunt 155. Niet slecht gegeven mijn leeftijd en medische belasting. Als ik gek zou willen doen zou ik zelfs de Alpe d'Huzes mogen doen. Maar daar zitten andere haken en ogen aan, ik neem daar zoveel emotionele ballast mee naar boven dat het denk ik niet slim is. Broed ik nog op, maar niet doen is most likely toch het beste. Mocht de emotionele berg te hoog blijken voor mij dan nodig ik iedereen uit om het team van De Ballen te ondersteunen!
De adviezen van de sportarts werden woensdag gelijk in de praktijk gebracht, Jeanette had een pittige nieuwe trainingslijst voor me gemaakt. Weer opbouwen naar trainen op 80% van 1-RM met minder herhalingen. Mijn voorkeur. Hard werken was het wel, woensdag. En blijkbaar kende ik mijn lijf toch wel een beetje, bij de cardio (interval) training ging ik telkens tot net onder het omslagpunt waar verzuring op zou gaan treden. En het resultaat is dat bij de laatste metingen toch maar mooi alle spiergroepen weer verder te belasten zijn, hogere 1-RM.
En al voel ik me dan appelig, meer dan Enzalutamide slikken en goed sporten kan ik op dit moment niet doen. Niet al te veel gaan somberen, helpt niet echt. En hoe ziek ik dan ook ben: eigenlijk voel ik me daar best wel goed bij. De laatste opsteker van de week moet ik dan ook vermelden: mijn jaarlijkse beoordeling van mijn functioneren bij de ING. Met vlag en wimpel de doelstelling voor dit jaar gehaald, van de manier waarop Roy het omschreven heeft moest ik wel effe een traantje wegpinken. 

Rest me nog een titelverklaring van dit blog bericht. In de PSA grafiek is telkens goed te zien dat ik goed reageer op behandelingen want de PSA zakt gelijk als een baksteen. De laagste PSA waarde behaald na een behandeling heet het Nadir. Na tien kuren Docetaxel heb ik een nadir van 0.3 neergezet, zeer spectaculair. Wat het nadir van de behandeling met Enzalutmide gaat worden is nog spannend, het zou 0.4 kunnen zijn, de meting van afgelopen maandag, maar misschien ook nog wel lager. Nou ben ik zo'n optimist ben die niet weg rent voor de bedreigingen maar juist de kansen ziet. Toen plopte de titel van een song van Peter Hammill in mijn hoofd op: Nadir's Big Chance. Wees gewaarschuwd, vrij ontoegankelijke muziek en uitgerekend dit nummer is niet een lekker in het gehoor liggende ballad of symfonisch meesterwerk. Maar ik pak mijn kansen om het nieuwe nadir zo laag mogelijk te maken en daarmee is de titel van dit nummer ook een goede titel voor dit blogbericht. 1 opmerking:

  1. Lieve Frank, er zijn inderdaad een aantal bondgenoten in de strijd die ik regelmatig volg. Jij staat daar op nummer 1! Je schrijft zo geweldig, ben ik soms wel jaloers op. Maar ach, als blogschrijver krijg je dat al van heel veel mensen te horen. Ik kan alleen maar zeggen dat deze post me weer raakt, zoals iedere post van jou. We bewandelen bijna hetzelfde pad en beschrijven dat op onze eigen manier op een blog. Mij helpt het schrijven van mijn blog enorm in het verwerken, maar ook in het documenteren van mijn emoties. Als ik weer 3 weken niets van je hoor (lijkt me stug) trek ik wel weer aan de bel! Mijn bel hangt op nummer 61, dan weet jij afdoende.

    BeantwoordenVerwijderen