vrijdag 27 september 2013

kanker.nl

Kanker.nl is een online platform dat kennis en ervaringen over kanker bundelt. Een website die een unieke combinatie in zich heeft: toegang tot betrouwbare medische informatie én een sociaal netwerk. Waarom Kanker.nl? Neem er zelf een kijkje!

Op kanker.nl ben ik moderator van verschillende discussiegroepen, over "Prostaatkanker" maar ook met als onderwerp "En hoe moet het nu met mijn kinderen?"
Ook bij kanker.nl hou ik een blog bij, en die ging dit keer over al die cijfertjes en getallen:

Blogbericht

Ik heb wat met cijfers. Al jaren lang tel ik iedere traptrede, gewoon automatisch. Weet dan ook in welk gebouw de (halve) trappen 9 of 10 treden hebben, weet dat ik thuis er 14 treden voor nodig heb om in de woonkamer te komen (ja klopt, het woord was in 1955 nog niet uitgevonden maar ons huis is een echte drive-in woning met de woonkamer op de eerste verdieping). Grappig genoeg heb ik er dan weer 15 treden voor nodig om bij de slaapkamers van de kinderen te komen.
Zo kan ik heel wat gebouwen noemen en weet dan hoeveel treden er nodig zijn om naar een volgende verdieping te komen. De sportschool in Stadion Galgenwaard bijvoorbeeld: eerst elf en dan tien treden.....
Beetje curieus wel, maar al dat tellen ging gewoon vanzelf, die cijfertjes en getallen waren er gewoon maar verder ook niet.
Dat veranderde vorig jaar heel abrupt met de diagnose prostaatkanker. In een keer wordt er dan een getal in je leven geïntroduceerd dat alles bepalend is: de PSA. 

Zo ondertussen heb ik die al een paar keer laten bepalen. En ze ook heel netjes in een mooie grafieken op Facebook gezet (zie andere blogs). Leek ik toch weer enig grip op de cijfertjes te hebben, alsof het traplopen is.
Tot de score ineens een heel klein beetje opliep. In plaats van dik zakte. Van 32,5 naar 34 ging.
Toch wel een maand lang zat ik door dat stomme getal niet echt lekker in mijn vel. Daar hielp geen traplopen meer tegen, ik zat in de tredmolen van PSA-scores.
Dacht ik de uitweg gevonden te hebben door de PSA nog een keer te laten bepalen. Waar een mooie 29,2 uit kwam, toch netjes een (minieme) daling! Heb ik daar nou veel aan: nee helemaal niets eigenlijk, ik ben geen arts die dat kan uitleggen. In medische termen heet dat vast dat die gekke PSA zich stabiliseert.

Alleen voel ik me er toch nog niet helemaal lekker bij. Het aantal trap-treden is nog veel te hoog. Loop ik nou de trap op of af?
Dilemma's allemaal, en de PSA neemt ongevraagd de regie over, bepaalt nu al het cijferwerk in mijn leven. En dat is helaas een gegeven wat ik niet kan veranderen. Maar ga ik daarom wel drie keer in de week naar de sportschool om tegen die PSA in te vechten. Inderdaad, twee keer eenentwintig traptreden voor de sportschool (maar vier keer tien treden extra omdat ik een verdieping hoger bij de fysiotherapeute eerst mijn trainingsschema op moet halen!).

Helaas had die PSA daar helemaal geen boodschap aan: van weeromstuit schoot ie weer als een dolle naar boven, 74,5. Dat was niet de verwachting en helemaal al niet de bedoeling. Daar hielp geen tellen of sporten meer tegen,vroeg om zwaarder geschut, zie deze link wat uiteindelijk wel effectief bleef.

En nu is die PSA weer in het gareel, gezakt naar 1.3! Heeft dat effect op mijn tellen?? Nee hoor, elke traptrede tel ik nog, tegenwoordig 38 treden om Utrecht CS te bereiken. Maar die PSA krijgt me niet meer gek. Voorlopig is ie lekker laag, houden zo. Maak ik er gewoonte van door 'm vaker te laten bepalen dan strikt noodzakelijk (elke 6 ipv 12 weken) en dat heeft als positief effect dat het inderdaad gewoon een routinematige actie is geworden, die PSA bepalen. Bijna net zo gewoon als traptreden tellen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten