vrijdag 28 december 2012

Flinke daling!

Opnieuw bijna het einde van de maand en weer een nieuwe waarde voor in "mijn grafiekje". Een PSA van 32,5. Dat is nog steeds 10 keer een normale waarde, maar slechts een fractie van de 240 die het was!
PSA grafiek 28 december 2012

Het betekent dat ik een 'normaal' 2013 mag verwachten, enkel met wat extra zwoegen in de sportschool. De prostaatkanker blijft, alom tegenwoordig, maar is voor 2013 in een diepe winterslaap gebracht. En dat is mijn goede nieuws voor deze jaarwisseling!
Een goed (en sportief!) 2013 voor iedereen!



Bovenstaand plaatje van Facebook afgehaald om (achteraf) de blogberichten alsnog aan te maken.
Het begeleidend mailtje meldde hierover:

Gisteren in het Radboud is er o.a. ook een nieuwe PSA bepaald; die is uitgekomen op 32,5. Wat betekent dat de prostaatkanker inderdaad zich in een "winterslaap" laat brengen. De verwachting is dat deze daling nog verder zal gaan, het zogenaamde 'uitwassen' van de PSA kan erg lang duren.
Diagnose of behandelplan zijn niet veranderd. De afwachtende hormoonbehandeling is ook echt de meest gebruikelijke overal toegepaste en beste behandeling nu. Er is geen onderzoek lopende waarin (experimentele) behandelmethoden worden toegepast om het moment dat de prostaatkanker castratie-resistent wordt uit te stellen. Ook in academische ziekenhuizen is in deze fase het beleid: afwachten.

Wel was het Radboud net als het NKI-AvL duidelijker in het noemen van termijnen.
Gemiddeld duurt deze fase (tot resistentie) 3 tot 6 jaar, maar gezien de kwaadaardigheid van de bij mij aangetoonde tumoren (Glaeson-score van 8, vrij agressief. Schaal loopt van 2 tot 10, dus zit ik goed ver aan de verkeerde kant) moest ik rekenen op die 3 jaar. NKI-AvL hield het op 2 ½ jaar. 
Daarna zijn er verschillende behandelingen mogelijk met (diverse) chemo's . Volgend op chemotherapie is men nu aan het experimenteren met MDV3100. De resultaten zijn erg spectaculair, het beleid gaat waarschijnlijk veranderd worden dat dit medicijn eerst gegeven gaat worden, wanneer castratie-resistentie optreedt maar nog voor chemotherapie. Medicijn is echter nog niet toegelaten, voor mij is het te hopen dat deze procedure is doorlopen als het voor mij gaat spelen. Mogelijk dat ik dan alsnog naar het Radboud moet voor verdere behandelingen.
In de tussentijd is het inderdaad gewoon afwachten, sporten (kom net terug uit HealthCity). En een extra hormoon-kuur, Xgeva oftewel Denosumab bedoeld voor versterking aangetaste botten. Had mijn privĂ© oncologe uit Antwerpen al genoemd, Diaconessenhuis wilde dat niet doen maar het Radboud adviseert nu wel om die kuur te starten. 
Al bij al is het dus niet heel erg anders dan zoals het Diaconessenhuis op 19 oktober al wist te melden. Maar ik heb wel alle registers opengetrokken om uit te zoeken wat er mogelijk is. Dat leverde mogelijk marginale aanpassingen op op het beleid (en gelukkig twee keer een extra bepaling van de PSA) maar het voelt nu toch beter.
Om nou te zeggen dat ik met een gerust hart aan 2013 begin is ook niet helemaal waar maar ik begin wel met een goed gevoel aan dit nieuwe jaar. Met voldoende plannen en ambities om er in ieder geval iets speciaals van te maken. Eindexamenfeest in het verschiet, twee kinderen die gaan studeren, verre reizen (Oeganda, Thailand?). En 'mijn' voetbaljongens die gaan als de brandweer, zowel in competitie als beker. Oftewel: ik ga het nog druk krijgen aankomend jaar, zeker met dat extra sporten er ook nog bij!